Staráme se o naše klienty

Černý kašel aktuální informace

Vzhledem ke zvýšenému výskytu černého kašle (původcem bakterie Bordetella pertussis) si dovoluji upřesnit doporučení pro diagnostiku a léčbu.
Inkubační doba onemocnění je 5-21 dní (nejčastěji 7-10 dní). Iniciální příznaky infekce (katarální stádium, ve kterém je nakažlivost nejvyšší) jsou klinicky neodlišitelné od projevů jiných respiračních infekcí – pacienti trpí rýmou, mírným kašlem, bolestmi v krku, zánětem spojivek.

V primární péči tedy takového pacienta, nemáme-li evidenci o kontaktu s nakaženým s potvrzenou pertusí, zpravidla vyšetřovat s ohledem na etiologii nebudeme.

Přenos je převážně kapénkový, částečně i prostřednictvím kontaminovaných předmětů. Stejně jako v případě ostatních respiračních infekcí doporučujeme symptomatickou léčbu a omezení sociálních kontaktů, zejména s rizikovou populací, používání ochrany nosu a úst, časté větrání, dle stavu vystavujeme pracovní neschopnost
.
Paroxysmální stádium trvá několik týdnů, projevuje se suchým dráždivým kašlem v záchvatech, které přecházejí v zajíkání a mohou být provázené až zmodráním .

Po prodělané pertusi může dráždivý kašel přetrvávat několik týdnů až měsíců. Pro pertusi je typická přítomnost (peri)bronchitidy, vzácnou komplikací je bordetelová pneumonie nebo pneumonie zapříčiněná jinou virovou či bakteriální koinfekcí/superinfekcí. Dále onemocnění může být komplikováno epistaxí- krvácením z nosu, zlomeninou žeber, mdlobou poklesem cukru atp. Hlavním rizikem zejména u novorozenců a kojenců je nedostatečnost plic.
Kdy, u kterých pacientů a jakými metodami vyšetřovat pacienty?
Po potvrzeném kontaktu s pacientem s pertusí je u osob s jakýmikoliv příznaky respiračního onemocnění indikováno vyšetření a ve většině případů doporučena léčba antibiotiky
U pacienta s protrahovaným kašlem, nutícím ke zvracení, zhoršením stavu, zejména bez klinické odezvy na podání antibiotik ,u seniorů, chronicky nemocných, těhotných a osob s primárním či sekundárním imunodeficitem,
Jak se diagnostikuje?
V ohnisku nákazy vyšetřujeme primárně přímými diagnostickými metodami (detekce DNA pomocí PCR, případně kultivace), zpravidla PCR z výtěru z nosohltanu.
Nepřímá diagnostika (sérologie- krevní test)je pro diagnostiku akutního onemocnění spíše nepřínosné (většinou je potřeba provést 2 vyšetření v odstupu několika týdnů, tzv. párové sérum). Interpretace může být obtížná a vést k nadužívání ATB se zvýšeným rizikem navození ATB rezistence. Nebyla také stanovena ochranná hladina IgG protilátek po očkování.
Které pacienty léčit a čím?
 Osoby s prokázanou infekcí Bordetella pertussis
 Symptomatické osoby po kontaktu s nakaženým Bordetella pertusis

ATB volby je klaritromycin, v dávce 500mg 2x denně po dobu 7 dní, alternativně azitromycin 500mg denně po dobu 5 dnů. Pokud se podají antibiotika, je pacient považován za nenakažlivého po 5 dnech. Jako ATB 2. volby či při známé alergii lze použít kotrimoxazol nebo fluorochinolony (ne u gravidních).

Efekt ATB terapie na frekvenci a intenzitu záchvatů kašle nemusí být značný.
V případě doznívajících příznaků (dráždivý kašel) bez laboratorních a RTG známek akutní infekce 3 a více týdnů od jejich počátku je přínos ATB terapie minimální.
Symptomaticky volíme antitusika, benefit antihistaminik a inhalačních, ani celkových kortikoidů nebyl prokázán.
Postexpoziční ATB profylaxe kdy?
 Úzký kontakt s infikovanou osobu (do 21 dní od kontaktu)
 Neočkované či neúplně očkované malé děti, nepřeočkované ženy ve 3. trimestru gravidity,
pacienti s dysfunkcí imunity, pacienti s významným orgánovým postižením (zejména plic) NEBO osoby, které jsou v úzkém kontaktu s výše uvedenými skupinami pacientů (a hrozí tedy, že by je mohly nakazit)
 Dále lze zvážit ATB profylaxi u všech členů domácnosti pacienta infikovaného B. pertussis
Dávivý kašel podléhá v ČR povinnému hlášení.
Prevence – očkování
Základním preventivním opatřením je očkování.

Je silně doporučeno především všem těhotným ženám po 27. týdnu gravidity, a to bez ohledu na datum předchozího očkování proti tetanu (a v každé graviditě). Mezi nejrizikovější skupinu patří dosud neočkované děti do 2 měsíců věku, očkování matky chrání novorozence a dosud neočkované kojence pasivně přenesenými protilátkami. Očkování je silně doporučeno seniorům, chronicky nemocným (zejména s onemocněním plic), osobám
s primárním a sekundárním imunodeficitem a zaměstancům pracovišť pečujícím o nejvíce ohrožené osoby

Přeočkování kombinovanou acelulární vakcínou proti tetanu, záškrtu a černému kašli (Boostrix, Adacel), případně tetanu, záškrtu, černému kašli a dětské přenosné obrně (Adacel polio, Boostrix polio) doporučeno všem dospělým alespoň 1x v dospělosti. Vnímavou populací jsou všichni, prodělané onemocnění, ani očkování nezaručuje dlouhodobou ochranu.
Očkování kombinovanou vakcínou proti tetanu, záškrtu a dávivému kašli (ev. + dětské přenosné obrně) patří mezi pacientem hrazená očkování, Po předchozím očkování kombinovanou vakcínou je doporučeno pravidelné přeočkování proti tetanu v intervalu 10 let nezávisle na věku.

Vakcíny nejsou tč. k dispozici, podařilo se objednat několik kusů Adacel polio, cena je 1290.- Kč, zájemci piště na email: mudr.hrabankova@seznam.cz nebo přes eServices.
ZDROJ informací web SPL